Słonecznik czarny gruby 5 kg.
Nasiona słonecznika są szczególnie polecane osobom dbającym o zbilansowaną dietę. Doskonale sprawdzą się jako smaczna i wartościowa przekąska, a także jako dodatek do potraw i deserów.
Łuskane pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Te małe nasiona mają nieoceniony wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Są przede wszystkim źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz działają antybakteryjnie.
Zwierają dużo białka oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor czy żelazo. Mają pokłady witaminy E nazywanej witaminą młodości, bowiem opóźnia ona procesy starzenia. Słonecznik łuskany z powodzeniem można dodawać do jogurtów, kefirów, mussli, owsianki, a także do zup czy makaronów.
Delikatnie podprażony sprawi, że zwykła sałatka stanie się wykwintna. Kolejną jego zaletą jest fakt, że dostępny jest przez cały rok i kosztuje niewiele, przez co można zajadać się nim do woli.
Słonecznik jest bogaty w:
a. Aminokwasy
b. Nienasycone kwasy tłuszczowe. To źródło witamin: (E, B, A oraz D).
c. Cennych antyoksydantów
d. Minerałów takich jak: (cynku, żelaza, potasu i wapnia).
Witaminy i minerały są ważne dla zachowania równowagi Naszego organizmu. By osiągnąć zdrowie i dobre samopoczucia.
Na co pomaga słonecznik:
a. obniżaniu poziomu cholesterolu
b. ciśnienia tętniczego co pomaga w zmniejszaniu ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Solidna dawka selenu, wspiera prawidłową pracę tarczycy.
Słonecznik jest bardzo kaloryczny bogaty w tluszcze. Dzienna dawka optymalna słonecznika to 30 g. Przy przeliczniku na 100 g słonecznika mam 40 g tluszczu.
Minerały słonecznika:
żelazo – 5,3 mg,
wapń – 77 mg,
magnez – 330 mg,
potas – 650 mg,
fosfor – 661 mg,
cynk – 6 mg,
sód – 9 mg.
Nasiona słonecznika są szczególnie polecane osobom dbającym o zbilansowaną dietę. Doskonale sprawdzą się jako smaczna i wartościowa przekąska, a także jako dodatek do potraw i deserów.
Łuskane pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Te małe nasiona mają nieoceniony wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Są przede wszystkim źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz działają antybakteryjnie.
Zwierają dużo białka oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor czy żelazo. Mają pokłady witaminy E nazywanej witaminą młodości, bowiem opóźnia ona procesy starzenia. Słonecznik łuskany z powodzeniem można dodawać do jogurtów, kefirów, mussli, owsianki, a także do zup czy makaronów.
Delikatnie podprażony sprawi, że zwykła sałatka stanie się wykwintna. Kolejną jego zaletą jest fakt, że dostępny jest przez cały rok i kosztuje niewiele, przez co można zajadać się nim do woli.
Najlepiej spożyć przed końcem: 11.2024 r.
Data produkcji jest równocześnie numerem partii: 16.11.2023 r.
Przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych, przewiewnych, nie nasłonecznionych wolnych od zapachów obcych.
Kraj pochodzenia Polska.
Mamy w ofercie też inne ciekawe kategorie a w nich interesujące produkty:
Zapraszamy do odwiedzenia, obserwowania i polubienia naszego fanpage.