Otręby 150g Sante Różne rodzaje
Otręby to naturalny produkt, uzyskiwany z zewnętrznej łupiny ziaren pszenicy i owsa lub podczas przemiału ziarna żyta.
Dostępne w trzech rodzajach do wyboru: żytnie (*stabilizowane, prażone), owsiane lub pszenne.
Doskonałe źródło błonnika, fosforu, magnezu i żelaza.
Idealne jako dodatek do jogurtu, musli, chleba, bułek, owsianki czy twarożku.
Mogą zastąpić panierkę do mięs, wzbogacą smak surówek i zup. Można je dodać do domowych wypieków. Gotowe do spożycia.
Kryją w sobie również: witaminy z grupy B, kwas foliowy, minerały i białko.
Zastosowanie otrębów to: utrzymanie drożności jelit dzięki usuwaniu resztek żywności z układu pokarmowego. Otręby możemy używać jako prebiotyk, ponieważ maja korzystny wpływ na florę jelita. Dzięki właściwościom beta‑glukany przeciwdziałają szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi co odpowiada za szybki wzrost apetytu.
Naukowcy uważają, że spożywanie, że spożywanie otrębów pszennych może zapobiegać niektórym rodzajom raka: okrężnicy oraz piersi co jest zaskakujące.
Otręby charakteryzują się niski indeks glikemiczny.
Otręby trawione są wolno, co pomaga utrzymać dietę osobom spożywającym je.
Zaleca się osobom zmagającym się z zaparciami. Dochodzi do usunięcia zalegających resztek pokarmu.
W ten sposób dochodzi do usprawnienia przemiany materii.
Istotne jest by błonnik pokarmowy był racjonalnie dozowany.
Nie podawać dużej obróbce w kuchni. By nie zniszczyć ich właściwości.
Stosuje się jako dodatek w kuchni do sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych jako składnik do panierki kotletów mięsnych lub warzyw lub w kompozycji muslii.
Samo zdrowie,
Serdecznie polecamy!
Mamy w ofercie też inne ciekawe kategorie a w nich interesujące produkty:
Zapraszamy do odwiedzenia, obserwowania i polubienia naszego fanpage.